Парламентът прие на първо четене Кодекса на труда със заложен ръст

...
Парламентът прие на първо четене Кодекса на труда със заложен ръст
Коментари Харесай

Първа зелена светлина: Вдигат минималната работна заплата?

Парламентът прие на първо четене Кодекса на труда със заложен растеж на минималната работна заплата. Идеята е на левицата. Съгласно претекстовете на законопроекта се цели навреме обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз в изискванията на висока инфлация, ниски приходи и непрестанно растящи разноски на живот. Предложението е минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванадесетте месеца, предхождащи определянето.

Според левицата от много години се работи за разработване на механизъм, който да обезпечи автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на изменящите се условия и без субективни решения, само че това към този момент не е реализирано. В тази връзка е импортиран законопроектът, който да регламентира размерът й да стане 50% от междинната брутна заплата за страната, което ще подсигурява неизменност и предвидимост както за жителите, по този начин и за бизнеса и ще в профил заплахата от " заледяване " на нейния размер за избрани интервали.

В момента след удръжките действителният размер, който се получава, е 549 лева т.е. - 45 лева над новата линия на беднотия. Ако в този момент не се увеличи, по-късно ще се наложи доста по-голямо такова нарастване и бизнесът ще бъде усложнен да изплаща такива заплати. Ако в този момент не се усили минималната заплата, следващата година щяло да се наложи тя да скочи с 300 лв., а това нямало да се хареса на бизнеса, по мнението на Георги Гьоков.
 Минималната заплата в строителството към този момент е близо 1000 лв.
Минималната заплата в строителството към този момент е близо 1000 лв.

На пет лв. дневно се усилва и разходът за храна

Според аления народен представител от дълго време е трябвало да приключат разтворите за размера на минималната работна заплата и да е явен нейният размер. Бившият обществен министър акцентира, че служебното държавно управление планува заледяване на минималната работна заплата.

" Много хора не получават почтено заплащане за труда ", сподели още Гьоков и попита реторично кой ще изясни на хората, които се трудят против минимална заплата, че са работещи небогати. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова настоя политиката по растеж на приходите, водена от предходния кабинет, да продължи. Бедността набъбна, съобщи водачът на алените. Проблемът, който имаме, е служебно държавно управление, счита тя и даде за образец, че не е импортиран бюджет, а се предлага удължение действието на сегашния. В него няма и една стотинка за увеличение на минималната работна заплата, сподели Нинова. 

В този миг е наложително да увеличим минималната работна заплата, сподели и някогашният министър председател Кирил Петков, който счита, че депутатите са стигнали най-сетне до значимите за българското общество тематики. Много хора са на ръба на бедността, съобщи съпредседателят на Политическа партия.

От ГЕРБ се притесняват, че предлагането за увеличение на МРЗ ще усили сивата стопанска система. Деница Сачева сподели, че партията й е за установяване на минимална заплата по браншове, защото има и районни разлики.
 10 000 лв.: Това ли е абсолютният най-малко за междинна годишна заплата у нас
10 000 лв.: Това ли е абсолютният най-малко за междинна годишна заплата у нас

В кои области трудовите приходи са най-ниски?

Работодателите би трябвало да създадат по-добра организация на работния развой, посъветва Асен Василев. По думите му никой не желае да работи в чужбина, българските служащи желаят да получат почтено заплащане. Според него сме изостанали даже от прилежащите ни страни. Няма по какъв начин да станем богати, в случай че държим заплатите ниски, сподели Василев. Хората не престават да имигрират по стопански аргументи.

Държавно стопанско предприятие застана зад предложенията в Кодекса на труда.

" 22% от всички работещи жители са на минимална работна заплата ", съгласно Севим Али. Български напредък също застанаха зад концепциите на левицата за минималната работна заплата.
 Над 10 000 лв. месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и по какъв начин са заплатени
Над 10 000 лв. месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и по какъв начин са заплатени

Има ли " балон "? Пред Money.bg приказва Георги Иванов от Noble Hire

" За " растежа на минималната работна заплата бяха 175 депутати, а трима гласоподаваха " въздържал се ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР